De Lente is begonnen en we hebben de eerste warme dagen inmiddels alweer achter de rug.

Een van de kenmerken van de lente is wel alle insecten die ineens massaal uit een winterslaap lijken te ontwaken en je huis binnenvliegen.

Onder deze insecten heb je ook hele kleine vliegjes, ze staan ook wel bekend als “Lifters”.

Je zal het vast wel herkennen, je zit op de fiets op een heerlijk zomerse dag en ineens krijg je in de gaten dat je kleding zwart ziet van de kleine vliegjes, lifters. Zonder enige inspanning laten ze zichzelf een stukje of soms een heel eind meenemen om vervolgens aangekomen op de plaats van bestemming hun eigen weg weer te vervolgen… bijzonder slim eigenlijk.

Ik vind dit vliegje, de lifter, wel een mooi symbool voor adaptievermogen.

Een lifter heeft namelijk wel een paar belangrijke eigenschappen nodig om een goede lifter te zijn. Een lifter beschikt over flexibiliteit, veerkracht, het vermogen om los te laten en op de juiste tijd op de juiste lift te springen.

Om als ICT organisatie te overleven is het van belang dat je een hele goede lifter bent. Meeliften met in hoog tempo opvolgende ontwikkelingen en trends, sommige wel, sommige juist niet.

Sommige ontwikkelingen zijn spannend, kijkend naar de trend en het effect dat het mogelijk kan hebben op het bestaansrecht van je eigen ICT organisatie. Sommige zijn spannend, omdat het behoorlijk wat vergt: aan de ene kant omdat de investeringen enorm zijn en aan de andere kant omdat het geen sine cure is de waarde echt uit deze investering te halen en aantoonbaar te maken.

Cloud computing is een ontwikkeling die beide kanten kent en waarover je als ICT organisatie een visie moet ontwikkelen, of je het wilt of niet. De keuze: lift ik erop mee en hoever? Wanneer laat ik los en wat laat ik dan eigenlijk los? Dat kun je namelijk vanuit meerdere perspectieven bekijken.

Vanuit een holistische bril bekeken is de cloud een mooie lift voor een organisatie om eindelijk te kiezen voor, of vaart te maken met bepaalde projecten en innovaties. Projecten waarvoor tot nu toe geen ruimte was en die op de lange baan werden geschoven omdat  er een zwaar ICT component in zat. Een component welke lastig te realiseren was, als gevolg van bijvoorbeeld de investering in tijd en/of geld, of omdat de waarde lastig aantoonbaar te maken was.

Ziet de ICT Organisatie deze ontwikkeling van Cloud computing ook als een lift?  Wil de ICT Organisatie ook meeliften, is de vraag?

Als ik als IT Organisatie de Public Cloud adopteer en dus meelift, moet ik namelijk direct ook een aantal zaken loslaten. Ik moet loslaten dat ik alles zelf wil doen, dat ik feitelijk niet meer  de leverancier ben van de ICT omgeving, maar de regisseur van de ICT omgeving. De regisseur die, gebaseerd op de boodschappenlijst van de business, nauwgezet beslissingen neemt over de benodigde flexibiliteit en schaal.

Als regisseur lift ik mee op het verhaal van de business, hun businessplanning , en voer ik vervolgens de dialoog om te benoemen wanneer, hoelang, hoe veel en hoe groot de ICT vraag daarin is en hoe deze vraag zich ontwikkelt in de tijd.  Met de uitkomsten van deze dialoog kun je dit zo effectief en efficient mogelijk voor haar organiseren, zodat de waarde die uit ICT te halen is, maximaal is.

Het geeft, als ik het positief bekijk, ruimte: ruimte voor innovatie, ruimte voor urgente zaken én ruimte voor een nieuwe constante, welke eerlijk gezegd niet nieuw is, maar meer steeds sneller gaat: verandering.

Wat nu als de public cloud een lastige stap is voor jou als ICT Organisatie, om wat voor reden dan ook?  Dan kan ik me voorstellen dat die behoefte voor ruimte aan businesskant, de klant, er nog steeds is.

Kun je dan ook meeliften in etappes, in plaats van de hele reis in een keer?

Jazeker, je kunt in je eigen tempo beginnen. Beginnen door alleen jouw test- en development omgeving in de cloud en on demand te leveren of alleen jouw websites, mobiele apps en marketing campagnes in de cloud te zetten, die zaken die snel schaal nodig hebben, maar bijvoorbeeld nog niet direct je primaire business applicaties raken.

Ik hoor je zeggen: “Dan ben ik misschien al wel verder dan ik dacht, want dat voelt een beetje als hoe ik nu om ga met hosting.”

Dat klopt. De kunst is nu verder te gaan en een volgende stap te nemen, waarmee je nog meer voordeel haalt uit de flexibele schaal, denk aan machine learning / predictive analytics scenario’s.

Belangrijk blijft met elke ontwikkeling en trend: Think Big, Act Small, But Start … en dat geldt zeker voor de Cloud, zowel de Public als Hybride Cloud.

Het vliegje heeft veel voorbeelden van zijn soort, waarbij hij kan afkijken en ervaren hoe het moet.

Hoe zit dat bij iets als Cloudcomputing? Bij wie kijk je dan de kunst af?

Microsoft is ooit klein begonnen met Cloud computing, namelijk met  MSN in 1995, Hotmail in 1996 en later XBOX live. Inmiddels bestaan deze cloudoplossingen al meer dan 20 jaar en zijn gigantisch gegroeid met > 10 miljard MSN / Skype berichten per dag, >400 miljoen actieve outlook.com accounts, > 100 miljoen betalende klanten Office 365, én we hebben een compleet cloud platform met services voor de zakelijke markt, Azure, waarin zowel Microsoft-, third party- als OSS workloads worden geleverd en ondersteund.

Wij zouden jou graag helpen met de inrichting  van jouw public en/of hybrid cloud. Over hoe je het inricht, voor welke zaken je het kan inzetten, wat een mogelijke roadmap zou kunnen zijn en bieden je graag een lift aan.

Isabel Moll

Business Lead Cloud & Enterprise Microsoft Nederland

 https://twitter.com/IsabelMoll